Voda

20.07.2009 20:23

Voda Věděli jste, že...

Voda je přirozeným prostředkem omezení chuti k jídlu. Nedostatek vody může vést k přejídání, protože mozek nerozlišuje mezi hladem a žízní. Máte-li pocit hladu, je možné, že ve skutečnosti organismus potřebuje doplnit zásoby vody! Proto doporučujeme před každým jídlem vypít velkou sklenici vody. Ve většině případů pravděpodobně zjistíte, že uspokojí vaši potřebu, a že jste vlastně neměli hlad. Organismus je tvořen asi 55-75% vody, a to bez ohledu na jeho věk. Voda je po kyslíku druhým nejdůležitějším prvkem pro činnost organismu.

Kolik sklenic vody denně vypijete?


v běžných podmínkách potřebuje organismus zhruba 1,5 až 2,5 litrů vody denně, aby jeho činnost mohla probíhat optimálně. Toto množství samozřejmě závisí na velikosti organismu, stravě, způsobu životního stylu a dokonce podnebí.

Prostřednictvím vylučování, pocení a vyměšování ztrácí organismus denně až 1,7 litrů vody. V horkém počasí se zvyšuje pocení, proto je třeba většího množství vody pro regulaci tělesné teploty a udržování příjemného pocitu.

V chladném počasí ztrácíme vodu prostřednictvím dýchání. Za každou hodinu fyzické aktivity bychom měli vypít navíc 1-3 sklenice vody, nebo- li 6-8 sklenic vody denně.

NEZAPOMEŇTE, ŽE SE VODA:
Účastní trávení, vstřebávání a eliminace konzumované potravy.
Účastní vylučování odpadových látek z tlustého střeva a ledvin.

Máte nedostatek vody?

Jak to poznáte?

Bolesti hlavy. Mozek je tvořen 75 % vody, proto i lehká dehydratace může způsobit
bolest hlavy. 
Špatné soustředění / únava. Pokud je organismu přeplněn toxiny a nemá dostatek vody, aby je vyloučil, budete pociťovat méně energie. 
Zácpa. Pití adekvátního množství vody je důležité pro správné a pravidelné vylučování. 
Snížený výdej moči / tmavá moč. Větší koncentraci odpadových látek, a tím ke vzniku tmavé moči. 
Potažený jazyk/nepříjemný dech. 
Suchá ústa.

V případě těžší dehydratace: 
Svalové křeče. 
Pokožka. Ztrácí svoji pružnost. Vyzkoušejte, jak jste na tom vy. Stlačte pokožku na zadní straně ruky - měla by se okamžitě vrátit do původní polohy. 
Oči. Zapadlé oči a tmavé kruhy okolo a pod očima jsou známkou těžké dehydratace.

Podnikněte kroky ke zlepšení ještě dnes!

Některé tekutiny nejsou zdrojem hydratace. Káva a tradiční čaje obsahují kofein, který způsobuje zvýšenou produkci moči a účinkuje tedy jako dehydratační prvek. Dietní nápoje obsahují místo cukru umělá sladidla. Jejich častou konzumací vzniká hlad, protože sladidla neobsahují žádné kalorie, nepřichází žádná energie a mozek pro změnu vysílá prosebné signály, dokud se konečně do žaludku nedostane nějaká potrava. Slazené nápoje obsahují spoustu kalorií, bývají navíc plné umělých přísad a rozhodně by neměly být součástí pitného režimu, pokud dbáte o své zdraví a váhu.

Dnešní TIP: Nepodceňte zadržování vody... Čím méně vody pijete, tím více se jí organismus bude snažit uschovat pro pozdější využití. Výsledkem toho je zadržování vody v buňkách, které si tímto způsobem vytvářejí zásoby drahocenné tekutiny a tak, jak buňky narůstají, nabývá organismus vzhledu nadváhy.

Pokud jste připraveni na naši pomoc s úpravou životního stylu a se zdravým stravováním, neváhejte kontaktovat Vašeho osobního poradce Wellness.

Zpět