Léto je tu

21.06.2009 20:38

Dnes se naučíme maximálně využít výhod léta, během kterého se nejlépe nejen hubne, ale také se snadněji udržuje dosažených váhových úbytků i dalších úspěchů. Je to dáno tím, že máme teplé počasí, které na rozdíl od zimy nenutí tělo zaobalovat se a intuitivně vytvářet tukovou ochranu, ale naopak se naše tělo rádo nechá přesvědčit, aby se zbavilo zatěžujících tuků. Teplé a slunné počasí nás láká k venkovním aktivitám a nabízí se nám spousta čerstvé zeleniny a ovoce, dopřáváme si tedy spíše lehká letní jídla. Abychom se cítili co nejlépe před dovolenou a mohli odjíždět co nejvíce spokojeni sami se sebou, ukážeme si dnes, jak na to. Začneme vhodnou stravou.

Doporučujeme pro snadné dosažení výsledků:

Snídaně Je pro štíhlé tělo a dobrou kondici nejdůležitější částí dne! Proto by měla být co nejvyváženější, s obsahem proteinů, málo kalorická a pokud možno v nezatěžující tekuté formě! Po celý den se tak skvěle cítíte a organismus lépe spaluje tuk.

Dopoledne Zdravá přesnídávka s obsahem proteinu, dobrým tipem může být nízkotučný tvaroh s čerstvým ovocem.

Oběd Řiďte se třemi níže uvedenými pokyny a vychutnejte si zdravé chutné jídlo!

  • Naplňte talíř barevnými potravinami bohatými na živiny (zelenina, saláty, celozrnné obiloviny)
  • Jezte minimální množství potravin bledých barev (bílé těstoviny, bílá rýže, bílé pečivo, brambory)!
  • Vyberte si libový protein jako například kuřecí nebo rybí maso nebo tofu, můžete také zvolit nějaké luštěninové jídlo (např. různé varianty salátů).

Odpoledne Jeden nebo dva kusy ovoce nebo čerstvá zelenina v libovolném množství.

Večeře by měla mít obdobný charakter jako snídaně. Neměla by být zátěží pro organismus, aby mohl v noci odpočívat, regenerovat, neukládat tuky a cítit se ráno fit!

Letní přesnídávky:

Ani přesnídávky nemusí nijak narušit stanovené cíle v oblasti regulace váhy. Ve skutečnosti nám správně zvolené přesnídávky mohou pomoci zvýšit účinnost zvoleného programu výživy a programu pro regulaci váhy. Je snadné podlehnout pokušení a sáhnout po tabulce čokolády, zmrzlině, koláčích ... Známe však mnoho skvělých alternativ, které snahu a úsilí při regulaci váhy nijak neomezí.

Jaké jsou tedy ty správné?

Ty, které zasytí a přitom mají minimum kalorií! Nejlepší v létě jsou vždy čerstvé saláty zpestřené čerstvými bylinkami. Do listových, míchaných i luštěninových salátů se také hodí nízkotučný čerstvý kousek sýra, vyzkoušejte různé druhy sojového, ovčí nebo kozí. Nebojte se experimentovat.

Příležitostně:Oříšky mají vysoký obsah proteinů a správných tuků, ale také vysoký obsah kalorií!

Nahraďte je tedy slunečnicovými, dýňovými nebo sezamovými. Skvěle chutnají propláchnuté vodou a na suché pánvi opražené dozlatova se špetkou mořské soli.

Pokud máte chuť na něco sladkého a osvěžujícího, určitě zkuste nahradit zmrzlinu lahodnou směsicí naší výživy s ledovou tříští. Programy, které používáme, obsahují mnoho z níže uvedených ingrediencí. Znamenají tak nejen podporu zdraví a imunity, ale i skvělé letní osvěžení.

Schopnost ulehčení zažívacímu ústrojí: lodyha zázvoru, aloe, bio jogurt, borůvky
Čistící účinky: citrón, brusinky, grapefruit, jablko, kiwi, černý rybíz, hrozny
Vysoký energetický potenciál: banány, rozinky, hrozny, med, mango
Vysoký obsah vlákniny: citrusy, jablko, hruška, kiwi, lesní plody, rybíz, fíky, banán, obiloviny, cereálie
Vysoce účinné antioxidanty: quava, černý rybíz, papaya, kiwi, mango, třešně, pomeranč, meruňky, borůvky

Zpět